CBA nie przeprowadzi kontroli oświadczenia majątkowego Kaczyńskiego

Centralne Biuro Antykorupcyjne poinformowało, że nie ma podstaw do skontrolowania oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego.

· 1 min read
CBA nie przeprowadzi kontroli oświadczenia majątkowego Kaczyńskiego

Centralne Biuro Antykorupcyjne w oświadczeniu powołało się na to, że Biuro sprawdza corocznie oświadczenia majątkowe wszystkich parlamentarzystów i parlamentarzystek. W przypadku analizy oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego, posła na Sejm RP z ramienia Prawa i Sprawiedliwości, CBA nie widzi żadnych podstaw do rozpoczęcia kontroli.

Centralne Biuro Antykorupcyjne co roku sprawdza oświadczenia majątkowe wszystkich parlamentarzystów. Jeżeli w wyniku sprawdzenia, istnieją podstawy do wszczęcia kontroli oświadczenia majątkowego konkretnego parlamentarzysty, CBA rozpoczyna taką kontrolę. W przypadku analizy oświadczenia posła Jarosława Kaczyńskiego nie stwierdzono podstaw do rozpoczęcia kontroli oświadczenia majątkowego taki komunikat CBA został opublikowany na Twitterze przez Panoramę TVP.

Wniosek o wszczęcie kontroli złożyli posłowie i posłanki Platformy Obywatelskiej po tym, jak została ujawniona rozmowa prezesa Prawa i Sprawiedliwości związana z planami budowy dwóch wieżowców w samym centrum stolicy przez spółkę Srebrna.

Podobny wniosek do CBA został złożony również w zeszłym tygodniu przez Partię Razem.

Spółka Srebrna i jej władze

Bądź zawsze na bieżąco. Polub i obserwuj nas na Facebooku. Jesteśmy także na Twitterze.

WSPIERAJ NIEZALEŻNE DZIENNIKARSTWO