CBA nie przeprowadzi kontroli oświadczenia majątkowego Kaczyńskiego

Centralne Biuro Antykorupcyjne poinformowało, że nie ma podstaw do skontrolowania oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego.

CBA nie przeprowadzi kontroli oświadczenia majątkowego Kaczyńskiego

Centralne Biuro Antykorupcyjne w oświadczeniu powołało się na to, że Biuro sprawdza corocznie oświadczenia majątkowe wszystkich parlamentarzystów i parlamentarzystek. W przypadku analizy oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego, posła na Sejm RP z ramienia Prawa i Sprawiedliwości, CBA nie widzi żadnych podstaw do rozpoczęcia kontroli.

Centralne Biuro Antykorupcyjne co roku sprawdza oświadczenia majątkowe wszystkich parlamentarzystów. Jeżeli w wyniku sprawdzenia, istnieją podstawy do wszczęcia kontroli oświadczenia majątkowego konkretnego parlamentarzysty, CBA rozpoczyna taką kontrolę. W przypadku analizy oświadczenia posła Jarosława Kaczyńskiego nie stwierdzono podstaw do rozpoczęcia kontroli oświadczenia majątkowego taki komunikat CBA został opublikowany na Twitterze przez Panoramę TVP.

Wniosek o wszczęcie kontroli złożyli posłowie i posłanki Platformy Obywatelskiej po tym, jak została ujawniona rozmowa prezesa Prawa i Sprawiedliwości związana z planami budowy dwóch wieżowców w samym centrum stolicy przez spółkę Srebrna.

Podobny wniosek do CBA został złożony również w zeszłym tygodniu przez Partię Razem.

Spółka Srebrna i jej władze

Bądź zawsze na bieżąco. Polub i obserwuj nas na Facebooku. Jesteśmy także na Twitterze.

WSPIERAJ NIEZALEŻNE DZIENNIKARSTWO