Trwają prace nad syntetycznym alkoholem, który nie będzie powodował kaca

Jeden z pracowników londyńskiego Imperial College rozpoczął prace nad wynalezieniem alkoholu, który miałby być "zdrowy" i nie powodować kaca.


Trwają prace nad syntetycznym alkoholem, który nie będzie powodował kaca

David Nutt, dyrektor działu neropsychofarmakologii na Imperial College w Londynie, uważa, że alkohol jest gorszy od heroiny oraz innych narkotyków. Naukowiec postanowił więc rozpocząć własne prace nad wynalezieniem nowego alkoholu, który miałby być przede wszystkim "zdrowy". Mowa o syntetycznym alkoholu Alcosynth, nad którym pracuje obecnie Nutt.

Z danych przytoczonych przez naukowca z Imperial College wynika, że rocznie na całym świecie umiera około 4 miliony osób z powodu powikłań związanych z niewydolnością wątroby i serca, dla których aldehyd octowy, czyli toksyna wytwarzana wskutek spożywania większych ilości alkoholu, stanowi poważne zagrożenie. Dodatkowo substancja ta jest odpowiedzialna za tak zwanego kaca.

Opracowany przez Nutta syntetyczny alkohol cechuje się tym, iż nie wytwarza toksyny, o której wcześniej była mowa. Alkohol ten jest pochodną leku stosowanego przez psychiatrów mającego na celu leczenie zaburzeń lękowych - benzodiazepiny.

Bez wątpienia jedną z zalet jest fakt, iż nie występują objawy związane z odstawieniem alkoholu. Alkohol syntetyczny Nutta dodatkowo pozwala wprowadzić się w stan upojenia alkoholowego za pomocą zdecydowaniem mniejszej dawki. Co więcej, rozkład substancji nie ma negatywnego wpływu na organizm, ponieważ nie są wytwarzane toksyny, takie jak np. aldehyd octowy.

Nie tak dawno David Orren postanowił zainwestować swoje fundusze w dwie wersje nowego alkoholu syntetycznego, które mają trafić do sklepów w ciągu najbliższych pięciu lat. Produkty te mają być sprzedawane pod marką Alcarelle, który ma być nowym typem napoju alkoholowego, klasyfikowanego jako dodatek do żywności, co pozwoli Orrenowi oraz Nuttowi uniknąć obowiązkowych testów klinicznych i zająć się wprowadzaniem nowego produktu na rynek.

Pod koniec 2018 roku udało się Nuttowi i Orrenowi zebrać 20 milionów funtów funduszy potrzebnych do wprowadzenia markowego alkoholu na rynek. Warto tutaj dodać, że David Nutt ma zamiar udostępnić recepturę nowego produktu przedsiębiorstwom zajmującym się produkcją alkoholu, aby mogły produkować własne napoje.


Chcesz wiedzieć więcej? Polub i obserwuj nas na Facebooku. Jesteśmy także na Twitterze. Zapraszamy na naszą grupę dyskusyjną.

WSPIERAJ NIEZALEŻNE DZIENNIKARSTWO