W Dolinie Krzemowej opracowano probiotyk na kaca.

Do produkcji substancji na kaca wykorzystano bakterię, która jest stosowana w procesie fermentacji soi.


W Dolinie Krzemowej opracowano probiotyk na kaca.

Kac zżera znaczną część ludzkiego życia, o czym zapewne wiedzą ci, którzy musieli się z nim zmierzyć. Brytyjska firma Healthspan oszacowała, że w związku z kacem przeciętny człowiek traci nawet 724 dni swojego życia. Wcześniej na naszym portalu informowaliśmy o nowym alkoholu syntetycznym, który nie wywołuje skutków ubocznych w postaci kaca.

Jednak Dolina Krzemowa pracowała intensywnie, aby zaprezentować światu nowy probiotyczny napój, który należy wypić przed spożyciem alkoholu. Mowa o ZBiotics.

Jest to substancja, w skład której wchodzą składniki pozwalające wspomagać organizm ludzki w rozkładzie aldehydu octowego powstającego jako uboczny produkt metabolizmu alkoholu. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za nieprzyjemne i uciążliwe uczucia, jakie można odczuć następnego dnia, tj. ból głowy, nudności, a także i kołatanie serca.

W ramach prac nad ZBiotics wykorzystano bakterię Bacillus subtilis, która jest wykorzystywana powszechnie w procesie fermentacji soi w Japonii. Została ona poddana modyfikacjom genetycznym w taki sposób, aby wytworzyć enzym pomagający organizmowi w rozkładzie aldehydu octowego. Enzymy te są podobne do tych, które są wytwarzane przez ludzką wątrobę, jednak z różnicą taką, że ZBiotics dostarcza enzymy bezpośrednio do jelit.

Sam twórca projektu, Zack Abbot, powiedział, że niezbędne było stworzenie "czegoś nowego, aby rozwiązać problem", gdyż jak uważa naukowiec "natura nie miała rozwiązania".

Sam probiotyk jest sprzedawany w małych buteleczkach o pojemności 15 ml. Zalecane jest wypicie probiotyku przed spożyciem alkoholu lub w trakcie, gdyż celem jest to, aby działał wówczas wtedy, gdy śpimy.

Rozwiązanie nie jest doskonałe, ponieważ i tak należy dodatkowo wypić wodę oraz odpowiednio się wyspać, aby osiągnąć odpowiednie rezultaty wynikające ze stosowania środka.

Czytaj więcej: Trwają prace nad syntetycznym alkoholem, który nie będzie powodował kaca


Subskrybuj nas: Google News | Feedly



Chcesz wiedzieć więcej? Polub i obserwuj nas na Facebooku. Jesteśmy także na Twitterze. Zapraszamy na naszą grupę dyskusyjną.

WSPIERAJ NIEZALEŻNE DZIENNIKARSTWO