Zero Waste i pandemia koronawirusa - jak je pogodzić?

COVID-19 wymusił na ludziach wprowadzenie dodatkowych środków ochrony w sklepach i miejscach publicznych. Czy w świecie jednorazowych rękawiczek i maseczek można żyć zgodnie z zasadą Zero Waste?

Zero Waste i pandemia koronawirusa - jak je pogodzić?

Na początku oczywiście należy dokładnie określić czym jest filozofia Zero Waste i na czym polega, bowiem nie chodzi tu tylko o plastik. Oczywiście unikanie jednorazowych tworzyw sztucznych to jedna z najbardziej znanych form realizowania idei Less Waste, ale nie najważniejsza. Podstawą w ograniczaniu tworzenia śmieci jest kierowanie się zasadą 5 razy R, czyli:

Drogeria Rossmann

W tym momencie jesteśmy zmuszeni do zakładania jednorazowych rękawiczek w sklepie lub kupowania maseczek osłaniających twarz. Dodatkowo, aby unikać wizyt w sklepach wielkopowierzchniowych, musimy wybierać gotowe opakowane produkty zamiast tych na wagę. Z drugiej strony rzadziej wychodzimy z domu, więc robimy bardziej przemyślane i planowane zakupy. Warto zwrócić uwagę na pozytywy tej sytuacji, która pozwala na pracę nad swoimi nawykami konsumenckimi.

W jaki sposób dbać o środowisko w czasie pandemii?

Przemyślane zakupy. Godzinne kolejki do sklepów, niewygodne maseczki i rękawiczki, wysokie ceny produktów skutecznie zniechęcają do częstych wypraw na zakupy. Przed wyjazdem lub pójściem do marketu warto przejrzeć swoją lodówkę i szafki kuchenne (można również zrobić zdjęcie telefonem) oraz wykonać listę potrzebnych artykułów, aby w jak najkrótszym czasie zaopatrzyć się w najważniejsze produkty.

Planowanie posiłków. Wykonanie zarysu dań, które będziemy przygotowywać w ciągu tygodnia może okazać się wyjątkowo przydatne w starciu z ograniczeniami związanymi z pandemią. Mając rozpiskę na kilka dni, możemy łatwo zaplanować zakupy oraz przede wszystkim nie dopuścić do marnowania żywności. Przykładowo, jeśli jednego dnia planujemy obiad złożony z ziemniaków i kalafiora, następnego dnia możemy z warzyw, które nie są zjedzone zrobić kopytka lub kotlety. Dodatkowo zapobiegnie to dojadaniu niezdrowych przekąsek i pozwoli na utrzymanie diety przy ograniczonej możliwości ruchu.

Lokalne zakupy. Zasada kupuj lokalnie idealnie sprawdza się nawet podczas epidemii. W tym momencie osiedlowi sprzedawcy muszą mierzyć się ze wzrostem cen produktów i ograniczeń, jakie powodują obostrzenia sanitarne. Idąc do takiego sklepu, możemy wybrać sezonowe warzywa i owoce, mieć pewność, że inni klienci nie dotykali produktów przed nami (jeśli artykuły podaje sprzedawca za ladą), oraz ominiemy długie kolejki.

Sezonowe i lokalne produkty. Jeśli nie możemy unikać plastikowych materiałów, warto ograniczać swój wpływ na środowisko. Unikając egzotycznych owoców, takich jak awokado, które są bardzo nieekologiczne, przyczyniamy się do zmniejszenia emisji spalin i wycinki drzew. Wybierając lokalne produkty, które naturalnie rosną w Polsce, wspieramy rolników oraz ograniczamy wpływ na globalne ocieplenie. Warzywa, które warto jeść w maju to: kalafior, kapusta biała i czerwona, rzodkiewka, botwinka, ogórki, szpinak, szczaw i bób.

Dieta niskoemisyjna. Wybierając produkty, które nie wymagają dużych nakładów wody, ratujemy wysuszoną ziemię. Warto ograniczyć spożycie mięsa, produktów odzwierzęcych i egzotycznych owoców. Dodatkowo jedzenie surowych warzyw i owoców pozwoli na oszczędzanie energii elektrycznej i gazu, które zużywamy na gotowanie ich. Warzywa, które można jeść bez obróbki cieplnej, chociaż nie jest to popularne: buraki, pieczarki, brokuły, pietruszka i seler.

Gotowanie z resztek. Niemarnowanie żywności to jedna z najważniejszych zasad życia Zero Waste. Planowanie posiłków, wykorzystywanie niezjedzonych produktów, kontrolowanie terminów ważności to podstawowe sposoby na oszczędność. Wiele artykułów spożywczych, możliwych do zjedzenia jest wyrzucane do kosza. Obierając rzodkiewkę warto zostawić liście, z których można przygotować pesto, jedząc truskawki nie trzeba zrywać z nich szypułek, obierki z ziemniaków można upiec i zjeść w formie chipsów. Wprowadzając tak małe zmiany bardzo łatwo zmniejszyć ilość śmieci produkowaną w każdym miesiącu.

Tylko zakupy spożywcze. Z powodu zamkniętych galerii handlowych, wiele sklepów rozwinęło sprzedaż internetową. Przed złożeniem obszernego zamówienia na letnią kolekcję ubrań, warto skorzystać z wolnego czasu i dokonać dokładnej oceny zawartości swojej szafy i zastanowić się, czy naprawdę potrzebujemy takiej ilości rzeczy. Dodatkowo z powodu obostrzeń związanych z poruszaniem się, nie będziemy mieli wielu szans założenia wiosennych ubrań. Korzystając z pobytu w domu można spróbować swoich sił w szyciu, krawiectwie i przerabianiu starych, niemodnych ubrań na bardziej spersonalizowane. Przeglądając pudła i szafy można zastanowić się nad niepotrzebnymi przedmiotami i znaleźć dla nich nowe, praktyczne zastosowanie np. oryginalne doniczki z puszek lub meble ogrodowe ze skrzynek.

Środki ochrony osobistej również mogą być wielorazowe, do używania ich zachęcają nawet lekarze. Zamiast masowo kupować jednorazowe maseczki i rękawiczki, warto zostawić je dla służby zdrowia, a samemu używać własnoręcznie lub  lokalnie uszytych osłon twarzy, ust i nosa. Takie produkty należy zdezynfekować po każdym przyjściu do domu, piorąc w temperaturze 60 stopni Celsjusza, gotowaniu przez kilka minut, prasowaniu w wysokiej temperaturze czy spryskiwaniu spirytusem. Warto poszukać jednorazowych, foliowych rękawiczek, które często dodawane są do opakowań z farbami i henną do włosów. Takie rękawiczki również można przetrzeć spirytusem lub płynem dezynfekcyjnym i użyć ponownie. Należy mieć na uwadze fakt, że jeśli nie umiemy poprawnie używać rękawiczek (unikanie dotykania twarzy, noszenia zegarków, używania telefonu i bezpiecznego zdejmowania) lepiej regularnie myć ręce przez co najmniej 30 sekund w ciepłej wodzie z mydłem.

W tym trudnym dla wszystkich czasie przede wszystkim powinniśmy pamiętać o zdrowiu i bezpieczeństwie swoim i innych. Ilość zużytych przez jedną osobę rękawiczek jest nieporównywalna do ilości środków i leków używanych do leczenia i pomocy zarażonym. Podczas pandemii powinniśmy dbać o innych, własne zdrowie i środowisko, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Starajmy się zwracać uwagę na to gdzie wyrzucamy zużyte środki ochrony osobistej, aby nie stwarzać zagrożenia i epidemiologicznego i nie zaśmiecać najbliższego otoczenia.


Share Tweet Send
0 Komentarze
Loading...